Op bezoek bij duurzaam huis in Aarle-Rixtel

Op bezoek bij duurzaam huis in Aarle-Rixtel

Eindhovens Dagblad 23-03-23

Jessica en Qurein Biewenga maakten hun woning nul-op-de-meter: ‘Van gas af was eerste vereiste’
AARLE-RIXTEL – Hoe richt je je huis zo in dat de gasleiding kan worden dichtgeknepen? Jessica en Qurein Biewenga stelden hun Aarle-Rixtelse tussenwoning donderdag open als voorbeeld.

,,Je hoort vaak dat een warmtepomp nogal wat herrie maakt. Ik wil wel eens horen of dat echt zo is en hoe dat klinkt”, zegt Johan Heurter uit Aarle-Rixtel. Hij is donderdagavond met zijn vrouw Antonet op bezoek bij Jessica en Qurein Biewenga, die hun huis aan De Malthezer hebben opengesteld voor de Nationale Duurzame Huizenroute.
Qurein kan zijn dorpsgenoot direct geruststellen: ,,Het geluid valt reuze mee.” Bovendien, voegt hij fijntjes toe: ,,De warmtepomp slaat vooral aan als het koud is. Dat is meestal niet het moment dat je buiten in de tuin van de zon zit te genieten.”

De Biewenga’s betrokken hun huis in 2018. ,,Toen het gasdebacle in Groningen speelde”, zegt Qurein. Jessica: ,,Mijn ouders wonen in Groningen. Niet in het aardbevingsgebied. Maar dicht genoeg in de buurt om te zien wat de gaswinning heeft veroorzaakt.”
Dankzij die ervaring wist het jonge stel één ding zeker: hun net aangeschafte woning, bouwjaar 1995, moest zo snel mogelijk gasloos worden. Qurein: ,,Dat was een vereiste.” Jessica, met dochter Jenny (16 maanden) op schoot: ,,We willen daarmee ook onze bijdrage leveren aan een duurzame wereld.”

Vanuit die gedachte besloten ze hun ervaringen te delen tijdens de Nationale Duurzame Huizenroute. Tussen 6 en 26 maart zetten huiseigenaren door het hele land de deuren van hun verduurzaamde huis open voor belangstellenden.

Zonnepanelen en isolatie
Johan Heurter is blij met de gastvrijheid van Jessica en Qurein: ,,We wonen in een huis van begin jaren ‘80. We hebben al zonnepanelen gelegd en extra isolatiemaatregelen getroffen. We kijken nu of en hoe we van het gas af kunnen.”
Dat streven delen ze met Hans Biemans uit Beek en Donk en Aarle-Rixtelnaar Leo Overmars. Ook zij laten zich informeren over de stappen die de jonge huiseigenaren hebben genomen om de tussenwoning te verduurzamen. Eerst tijdens een gezamenlijke kop koffie in de behaaglijk warme woonkamer. Vervolgens met een korte rondleiding.

Warmtepomp
,,We wekken ongeveer net zoveel energie op als dat we verbruiken”, geeft Qurein uitleg bij de warmtepomp in de achtertuin. Die staat zo ingesteld dat hij alleen aanslaat op het midden van de dag, legt hij uit. ,,Als de opbrengst van onze zonnepanelen gemiddeld genomen het hoogst is.”
De warmtepomp: ,,Eigenlijk een airco die andersom werkt”, voedt zowel de centrale verwarming als een warmwatervoorraad. Koken gebeurt aan De Malthezer op inductie. ,,Interessant”, besluit Johan Heurter: ,,Dit kan ons verder op weg helpen.”

© 2024 Duurzaam Wonen Laarbeek. Alle rechten voorbehouden | Privacy | Disclaimer | Cookies

Realisatie website | Creatievelink