Onder de bouwschil verstaan we de muren, ramen, vloer en dak. Deze schil is bij veel huizen van vóór 1990 niet of nauwelijks geïsoleerd. Als je de bouwschil goed isoleert kun je jouw huis met een nog lagere temperatuur verwarmen. Je huis is dan niet alleen energiezuinig, je kunt het dan ook duurzamer gaan verwarmen met een warmtepomp of warmtenet. Bovendien zul je merken dat het comfort verbetert.
Waar je de meeste isolatiewinst kunt behalen, is sterk afhankelijk van jouw specifieke situatie. Factoren die daarbij een rol spelen zijn: wel of geen oude isolatie aanwezig, verhouding oppervlak van muur- en raampartijen, gebruik en afsluitbaarheid van ruimten, wel of geen kruipruimte.
Via een niet-geïsoleerde vloer komt kou en vocht jouw woning binnen. Koude voeten en een vochtige woning zijn het gevolg. Vloerisolatie voorkomt deze ongemakken en bespaart energiekosten.
Kruipruimte
Heeft je woning een kruipruimte, dan wordt het isolatiemateriaal vanuit de kruipruimte aangebracht. Jouw kruipruimte moet dan wel minimaal 50 cm hoog zijn, gemeten van de vloer tot aan de onderkant van de balken. Een isolatiebedrijf kan je adviseren over de mogelijkheden.
Geen kruipruimte
Heeft jouw woning geen kruipruimte, dan kun je overwegen de vloer open te breken en vloerverwarming aan te laten leggen op een goed geïsoleerde onderlaag.
De buitenmuren van woningen die vóór de jaren tachtig zijn gebouwd, zijn vaak uitgevoerd als spouwmuur zonder isolatiemateriaal of met matige isolatie.
Spouwmuur isoleren
Een spouwmuur zonder isolatiemateriaal kunt je alsnog laten na-isoleren. Dit is specialistisch werk dat je beter kunt uitbesteden aan een vakman. Deze inspecteert de spouw en brengt op grond van zijn bevindingen een (gratis) advies uit. Spouwmuren met oud isolatiemateriaal kunnen meestal ook na-geïsoleerd worden. Het isolatiebedrijf kan beoordelen of dat mogelijk is. Problemen met na-isolatie van de spouwmuur zien we zelden. Maar wees voorzichtig met het laten na-isoleren van gevels van geglazuurde bakstenen of gevels die behandeld zijn met dampdichte muurverf omdat deze niet dampdoorlatend zijn.
Buitenkant isoleren
Het isoleren van de gevel aan de buitenkant is ook een mogelijkheid. Omdat je hierdoor het uiterlijk van de woning verandert, zult je wel een omgevingsvergunning aan moeten vragen bij de gemeente.
Isolatieglas bestaat uit een aantal glasplaten waartussen zich een hermetisch afgesloten gas bevindt. Dat kan lucht zijn, maar nog beter geschikt zijn edelgassen als argon of krypton. Om het warmteverlies door straling nog verder te beperken wordt dubbel glas tegenwoordig voorzien van een reflectieve coating. Deze zogenaamde HR-coating kaatst de van binnenuit ontvangen warmte terug de kamer in. De coating bevindt zich in de regel aan de buitenzijde van de binnenste glasplaat.
Dubbel glas
Het ene dubbel glas is het andere niet. Zo heeft dubbel glas uit de jaren tachtig een veel lagere isolatiewaarde dan modern dubbel glas. Vacuümglas is extreem dun dubbel glas met een zeer hoge isolatiewaarde. Het is nauwelijks dikker dan enkel glas en is vaak een oplossing voor monumentale woningen die daardoor hun authentieke uitstraling kunnen behouden.
Driedubbel glas
Driedubbel (triple) glas heeft een hoge isolatiewaarde. Het is zwaarder dan dubbel glas. Jouw kozijn moet hiervoor robuuster zijn.
Isolerende raamfolie
Isolerende raamfolie wordt aan de binnenkant van ramen met enkel of oud dubbel glas aangebracht. Door de reflecterende laag van de folie kaatst het glas de warmte terug naar binnen, waardoor er minder warmte verloren zou gaan en je gas zou besparen. Raamfolie is duur en het effect is gering.
Kozijnfolie is een goedkopere en effectievere maatregel die je gemakkelijk zelf kunt uitvoeren. Hierbij span je folie op het kozijn met dubbelzijdig plakband of je maakt een houten voorzetframe waarop je aan beide zijden krimpfolie aanbrengt en dat je vervolgens aan de binnenkant in het kozijn plaatst. Zo creëer je een isolerend luchtlaagje!
Overige mogelijkheden
Er zijn andere (aanvullende) mogelijkheden om het warmteverlies door ramen te beperken.
- Sluit 's avonds en 's nachts de gordijnen;
- Hang gordijnen of andere raambekleding niet voor de verwarming maar laat de verwarming vrij.
Een plat dak moet altijd aan de buitenkant geïsoleerd worden en nooit aan de onderkant. Als het dak aan de onderkant wordt geïsoleerd, gaat het hout rotten ten gevolge van de condensvorming tegen het koude gebitumineerd dakbeschot.
Schuine, met pannen gedekte daken kunt u aan de binnenkant isoleren, mits er aan de buitenzijde, onder de pannen, geen dampremmende folie is aangebracht. Om te bepalen of de folie dampremmend of juist damp-open is laat je deze onderzoeken door een bouwkundige of door er een randje af te knippen dat je meeneemt naar de bouwmarkt.
Is de folie onder de pannen niet dampremmend - dus damp-open - en het isolatiemateriaal niet voorzien is van een aluminium laag, dan raden wij aan om aan de binnenkant een gewone dampremmende laag folie over de isolatie aan te brengen. Dus tussen de isolatie en afwerking. Deze folie voorkomt dat er waterdamp van binnenuit in de constructie komt.
Is de folie onder de pannen wél dampremmend of dampdicht, gebruik dan (duurdere) vochtregulerende klimaatfolie tussen het isolatiemateriaal en de afwerking. Dankzij het membraan van de folie kan deze zich aanpassen aan de temperatuur en de luchtvochtigheid. In de winter voorkomt de folie dat waterdamp in de isolatielaag en dakconstructie kan trekken. In de zomer laat het vocht dat van binnen of buiten altijd in geringe mate in het dak komt, uit de isolatielaag en dakconstructie ontsnappen. Het is belangrijk dat u de naden goed dicht met een speciale isolatietape.
Meerlaagse reflecterende folies leveren een hoge isolatiewaarde bij een relatief geringe dikte. De folies bestaan uit verschillende reflecterende lagen, met daartussen opgesloten lucht. Ze zijn daardoor ideaal voor na-isolatie van vloer, gevel en dak. Er is zelfs een meerlaagse damp-open reflecterende folie die geschikt is om een dak aan de buitenzijde te isoleren. Meerlaagse folies zijn een ideale manier om een bestaand pand te isoleren met een gering ruimtebeslag omdat de dikte slechts 4-10 cm is. Deze folies kunnen in aanmerking komen voor subsidie.
Vochtgevaren
Het zal duidelijk zijn: vocht vormt een groot gevaar voor de dakconstructie. Vocht kan zowel vanaf de buitenzijde als vanaf de binnenzijde de constructie binnendringen:
Let op: in de praktijk wordt de dampremmende folie op vele plaatsen doorbroken. Bijvoorbeeld bij (dak)ramen, dakdoorvoeren en elektriciteitsaansluitingen. Hierdoor ontstaan lekken en zal er, ondanks de aanwezigheid van de damp remmende folie, toch vochtige lucht in de constructie kunnen binnendringen.
© 2024 Duurzaam Wonen Laarbeek. Alle rechten voorbehouden | Privacy | Disclaimer | Cookies
Realisatie website | Creatievelink