CO2 en CO

Kooldioxide (CO2) en koolmonoxide (CO)

CO2 - kooldioxide

Het percentage CO2 in de buitenlucht is ongeveer 0,04 procent oftewel 400 ppm. CO2 is in principe een ongevaarlijk gas. Echter, in hoge concentraties kan het wel degelijk tot problemen leiden. Mensen ademen zuurstof in en ademen kooldioxide uit. De uitademlucht van mensen bevat 3-4 procent CO2.

De aanwezigheid van mensen kan bij gebrek aan ventilatie leiden tot CO2-concentraties waarbij mensen problemen krijgen. O.a. in de vorm van hoofdpijn en concentratieproblemen. Vanaf 1 procent oftewel 1000 ppm kunnen mensen dergelijke klachten ontwikkelen.

Het gehalte aan kooldioxide vormt dus een goede indicator voor de luchtkwaliteit in een vertrek. Met behulp van een CO2-meter kun je dus op een objectieve wijze bepalen of je meer of juist minder moet ventileren. Vooral in de koudere maanden wordt er vaak onvoldoende geventileerd uit angst om teveel warmte te verliezen. 

CO2-meter lenen van de gemeente
Om erachter te komen of jouw woning een gezond binnenklimaat heeft, kun je als inwoner van Laarbeek een week gratis een CO2-meter bij de gemeente lenen. Je vraagt de meter aan door te mailen naar gemeente@laarbeek.nl of door telefonisch contact op te nemen via 0492-469700. Na de aanvraag krijg je bericht wanneer je de CO2-meter in het gemeentehuis kunt ophalen.

CO - koolmonoxide

CO of koolmonoxide is een giftig, kleurloos, reukloos en niet-irriterend gas dat vrijkomt bij elke (onvolledige) verbranding van fossiele brandstoffen als hout, kolen, gas en olie. Jaarlijks overlijden in Nederland tussen de 10 en 15 mensen aan een koolmonoxidevergiftiging. Elk verwarmingstoestel is dus een potentiële CO-bron. Het risico op CO-vergiftiging is het grootst bij koud weer wanneer we alle deuren en ramen gesloten houden en de kieren afdekken, of wanneer de verwarmingstoestellen dicht staan waardoor er te weinig zuurstoftoevoer is waardoor onvolledige verbranding plaatsheeft. Ook bij windstil en stabiel weer wanneer de schoorstenen minder goed trekken, of omgekeerd bij zeer winderig weer waardoor de verbrandingsgassen terug in de afvoer worden geblazen, is er een verhoogd risico op CO-vergiftiging.

Voor uw veiligheid is het dus raadzaam een CO-melder aan te schaffen die u waarschuwt bij dreigende gevaarlijke concentraties.

Waar hangt u een CO-melder?

In een ruimte met een verbrandingstoestel, bijv. open haard:

  • Aan het plafond
  • Op een horizontale afstand tussen 1 en 3 meter van de potentiële CO-bron
  • Centraal in de ruimte
  • Op minimaal 30 centimeter van omliggende muren
  • Niet naast aanwezige luchtinlaten of luchtuitlaten of andere objecten aan het plafond.

In overige ruimtes:

  • Op ademhoogte. Dit komt afhankelijk van activiteiten in de ruimte overeen met lig-, zit- of loophoogte
  • Niet naast luchtinlaten of luchtuitlaten
  • Niet achter objecten zoals gordijnen en kasten.

© 2024 Duurzaam Wonen Laarbeek. Alle rechten voorbehouden | Privacy | Disclaimer | Cookies

Realisatie website | Creatievelink